Viktigast för att bygga muskler: repetitioner eller maxvikt?

Viktigast för att bygga muskler: repetitioner eller maxvikt?

Både volymen av repetitioner och vikten spelar en viktig roll för att bygga muskler, och bästa resultat uppnås oftast genom att kombinera båda faktorerna på ett lämpligt sätt.

Volym av repetitioner: Detta avser antalet repetitioner av en given övning som utförs under ett träningspass. Att arbeta med hög volym, särskilt genom att utföra många repetitioner per set och/eller många set totalt sett, kan öka muskeltillväxten genom att utlösa muskelhypertrofi, det vill säga ökning av muskelstorlek. Högre volymträning kan också förbättra muskeluthållighet och uthållighet.

Vikt: Vikten eller motståndet som används under styrketräning har också en betydande effekt på muskelutvecklingen. Att använda tunga vikter aktiverar fler muskelfibrer och kan leda till större mikroskopiska skador i musklerna, vilket i sin tur stimulerar tillväxten. Tyngre vikter används oftast vid träning för styrka och maximal styrka.

Den bästa strategin för muskeltillväxt är att integrera båda dessa faktorer i träningsprogrammet. Det kan innebära att man använder en variation av repetitioner och vikter i olika träningspass för att uppnå olika effekter och stimulera musklerna på olika sätt. Det är också viktigt att balansera träningen med tillräcklig vila och rätt näring för att maximera muskelutvecklingen och återhämtningen. Slutligen varierar optimal volym och vikt beroende på individuella mål, kroppstyp och träningsnivå. Att utforma ett träningsschema med en licensierad personlig tränare kan hjälpa dig att skräddarsy ditt träningsprogram för att uppnå bästa resultat.

En personlig tränare kan vara en ovärderlig partner oavsett om du är nybörjare som vill börja träna eller om du redan tränat ett tag och strävar efter att ta din träning till nästa nivå för att se verkliga resultat.

5VE MORE:s egen personliga tränare, coach Lawan Hamzah, är  inte bara supertrevlig och hjälpsam, utan också målinriktad, vilket säkerställer en kompromisslös inställning för att Du ska nå Dina träningsmål. 

Kontakta Lawan på lawan@5vemore.com eller via kontaktformuläret Här, och ta det första steget mot att uppnå dina träningsmål idag!