Varför BCAA kan vara ett bra kosttillskott för en seriös atlet

Varför BCAA kan vara ett bra kosttillskott för en seriös atlet

Aminosyror är de byggstenar som protein består av.  Det finns 20 aminosyror och 9 av dessa är essentiella, eller livsnödvändiga. Kroppen använder aminosyror för att tillverka protein. Du som tränar för att bygga muskler, eller som genomgår viktnedgång men vill bevara muskelmassa, behöver se till att kroppen alltid har en konstant tillförsel av aminosyror.

Köp aminosyror Här

BCAA, eller grenade aminosyror, är en grupp av tre essentiella aminosyror: leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror anses vara "essentiella" eftersom kroppen inte kan producera dem självständigt och måste erhålla dem genom kosten. För en seriös idrottare kan BCAA ha flera potentiella fördelar:

  1. Muskelproteinsyntes: Leucin, en av BCAA, är särskilt viktig för att stimulera muskelproteinsyntesen. Detta är processen där kroppen bygger upp nya proteiner och reparationsmekanismer efter träning. Genom att öka nivåerna av leucin kan BCAA bidra till att optimera muskeltillväxten och återhämtningen.

  2. Minskar muskelnedbrytning: BCAA kan hjälpa till att minska muskelnedbrytningen under intensiv träning eller perioder av kaloriunderskott. Detta är särskilt viktigt för idrottare som tränar hårt och behöver stöd för att bevara muskelmassan.

  3. Energi under träning: Under långa och intensiva träningspass kan BCAA användas som en energikälla. När glykogenlagren är låga kan musklerna använda BCAA för energi och därigenom bidra till att förhindra muskelnedbrytning.

  4. Förbättrad återhämtning: BCAA kan minska träningsorsakad muskelskada och hjälpa till att påskynda återhämtningsprocessen. Detta kan vara särskilt viktigt för idrottare som tränar frekvent och behöver snabb återhämtning för att kunna prestera på topp.

Det är dock viktigt att notera att kosten som helhet är avgörande, och BCAA-tillskott är inte alltid nödvändiga för alla idrottare. Många människor kan få tillräckligt med BCAA genom en balanserad kost som innehåller proteinrik mat som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter och växtbaserade proteinkällor.

Tips: Du kan alltid kontakta 5VE MORE:s licensierade kostrådgivare, coach Lawan Hamzah, för att få personlig rådgivning och rekommendationer baserat på dina specifika förutsättningar. 
Lawan nås på lawan@5vemore.com eller via kontaktformuläret Här.